Pathfinder 2nd edition Beginner Box: wat zit er in? – FantasyWereld (2024)

Pathfinder is een TTRPG die al eens werd genoemd in ons overzicht over verschillende Tabletop Roleplay Games. Gemaakt en gepubliceerd door speluitgever Paizo begon Pathfinder als een kloon van Dungeon & Dragons 3.5, maar dan wel met hun eigen spelwereld, monsters en magie.

Inmiddels is de tweede versie van Pathfinder uitgekomen en hebben ze veel van hun Dungeons & Dragons-achtige systemen aangepast naar hun eigen smaak. Hierdoor is Pathfinder met uitstek de geschikte TTRPG om te spelen als je even klaar bent met Dungeons & Dragons. Qua populariteit is Pathfinder waarschijnlijk ook de grootste ‘concurrent’ van D&D.

Bij een nieuwe tweede editie hoort natuurlijk ook een mooie Starter Set, of zoals Paizo ze noemt: Beginner Box. Hier zou alles in moeten zitten voor nieuwe spelers die de overstap van D&D maken of zelfs met Pathfinder hun allereerste stappen in de wereld van TTRPG’s zetten. Deze box kwam al uit in 2020, dus is inmiddels bijna drie jaar oud. Maar omdat Pathfinder nog steeds vol inzet op hun tweede editie is dit bij uitstek de perfecte plek om ons verhaal te starten. Gelukkig heb ik mijn handen weten te leggen op een Beginner Box! Deze waren begin dit jaar helemaal uitverkocht door de groeiende populariteit van Pathfinder en een misstap van Wizard of the Coasts waardoor vele spelers overstapte van D&D naar Pathfinder.

Pathfinder 2nd edition Beginner Box: wat zit er in? – FantasyWereld (1)

Inhoud

Wie mijn recensie heeft gelezen over de weet dat ik ontzettend fan ben van fantasykunst en boxsets. Deze doos is dan ook zeker weer een juweeltje om te mogen aanschouwen. De doos is van erg stevig karton, steviger dan de box sets van D&D, en voelt ontzettend zwaar aan. Alsof hij helemaal vol zit met spullen. En ik kan alvast verklappen dat dat ook zo is. De doos wordt gesierd met een prachtige plaat van een stel avonturiers die het opnemen tegen een groene draak (zie ook de beginplaat van dit artikel).

De inhoud is als volgt:

  • een 72-pagina tellend Helden Handboek waarin alles over de regels te vinden is om dit spel te spelen, inclusief alles over je vaardigheden, spreuken en spullen.
  • Een 88-pagina tellend Game Master’s Guide. Dit is voor de spelleiders. Hierin staat een avontuur ter introductie van het spel en de wereld en is tevens ALLEEN te spelen. Bovendien bevat het regels voor het schrijven van een eigen avontuur en ruim twintig pagina’s aan monsters.
  • Vier personages die volledig zijn uitgewerkt zodat je direct kan beginnen met spelen, een een Wizard, een Cleric, een Fighter en een Rogue. Maar ook zes lege Charactersheets om je eigen personages aan te kunnen maken.
  • Meer dan 100 personage en monster pionnen die je kan gebruiken op het volledig gekleurde dubbelzijdige avonturen kaart. Inclusief voetjes zodat ze neergezet kunnen worden.
  • Een volledige set dobbelstenen die tevens allemaal een verschillende kleur hebben.
  • Vier spel reference kaarten. Hierop kunnen spelers hun acties zien de ze kunnen ondernemen tijdens het spelen. Deze kaarten dienen ter ondersteuning zodat je niet alles hoeft te onthouden.
  • Een volledige dubbelzijdige grit kaart om je avonturen op te tekenen.

Het mag wel gezegd worden dat deze box dus ook echt vol spullen zitten. En daarbij ook echt handige dingen en niet alleen maar aankleding. Want de vier spelerskaarten waarop referenties staan naar wat je als speler kan doen tijdens jouw beurt, zijn ontzettend handig voor nieuwe mensen.

Wat ik ook echt ontzettend slim vind, en hier kan D&D echt nog wat van leren, is de verschillende kleuren dobbelstenen. Want op je karaktervel kan je vinden welke dobbelsteen welke kleur heeft. Hierdoor wordt het makkelijker om de dobbelsteen te vinden die je moet rollen tijdens het spelen. Ik weet uit ervaring dat zo’n set dobbelstenen die allemaal verschillende vormen hebben ontzettend verwarrend kunnen zijn voor nieuwe spelers. Hiermee wordt de verwarring getackeld en leren spelers op een simpele manier hoe de dobbelstenen werken, welke je moet hebben, hoe ze er uit zien en het verschil tussen de stenen zelf. Ontzettend handig.

Ook komen de ingevulde personages met een volledige achtergrond. Dat is iets meer werk die erin zit dan Wizards of the Coasts doet. Ook zit er een Lees dit Eerst kaart in die bovenop de spullen ligt en je als eerste ziet als je de doos openmaakt. Hierop staat alles wat je moet weten voor als je begint met Pathfinder.

De spullen

Ik wil even snel langs de spullen gaan die we tegenkomen en er een klein stukje over vertellen. Zo krijgen jullie een iets beter beeld van alles wat ik hierboven heb opgenoemd. Om te beginnen zijn de vier kaarten gelamineerd waardoor ze stevig aanvoelen en niet zo maar stuk gaan. Dit geldt niet voor de avonturen kaart met grit die erbij zit. Deze vouwt wat onhandig uit maar is uiteindelijk stevig genoeg om om je eerste avonturen te overleven. Wel voelt het wat goedkoop aan. Maar voor deze prijs mogen we echt al heel blij zijn dat er überhaupt een kaart bij zit. Dus ik ben daar positief over.

Pathfinder 2nd edition Beginner Box: wat zit er in? – FantasyWereld (3)
Pathfinder 2nd edition Beginner Box: wat zit er in? – FantasyWereld (4)

De twee boeken zijn softcovers niet zomaar stuk zullen gaan en voelen fijn aan in je handen. Ze zijn makkelijk te lezen en beide boeken nemen je als speler en spelleider echt mee aan de hand. Hierdoor is het aanleren van Pathfinder echt een makkie. Dat is een groot pluspunt.

Vooral het solo avontuur erin is leuk en neemt je echt mee aan de hand door het avontuur heen. Hierdoor leer je de basisbeginselen best snel. Ook is het solo avontuur herspeelbaar als je daar zin in hebt, met een ander personage of met een eigen bedachte. Meerdere keren spelen zorgt er alleen maar voor dat je de basisbeginselen beter onder de knie krijgt.
De voetjes voor de personages en monsters zijn gewoon van plastic. Hier dien je wel redelijk voorzichtig mee om te gaan en niet ergens los in je tas te stoppen want dan gaan ze stuk.

Dat geldt ook voor de personages en monsters zelf. Deze zijn van karton en zitten in zo’n omlijsting waar je ze uit moet drukken. Ondanks dat zijn ze wel redelijk stevig en als je ze netjes opbergt zullen ze denk ik best een hele tijd mee gaan. Het is sowieso een geweldige toevoeging die de sfeer van je spel net wat uitgebreider maakt. De personage vellen zijn gewoon van papier. Dat is niet gek want dat gebeurd eigenlijk overal. Wel zijn ze makkelijk afleesbaar waardoor je snel hebt gevonden wat je zoekt. Elk personage heeft zijn eigen plaat. Deze zien er mooi uit. Al met al moet ik zeggen dat de fantasyplaten sowieso echt ontzettend mooi zijn en echt regelrechte kunst is. Alleen er al naar kijken maakt mij blij.

Pathfinder 2nd edition Beginner Box: wat zit er in? – FantasyWereld (5)

Een soort conclusie

Wat mij betreft is deze Beginner Box de prijs van rond de veertig euro zeker waard. De hoeveel spullen die deze doos bevat is enorm en ook nog eens echt handig. Voor beginnende mensen die Golarian willen verkennen is dit de perfecte opstap. De prijs mag dan echt wel wat hoger liggen dan de Starter Sets van Dungeons & Dragons, maar de inhoud is daar ook echt wel naar. Veel vollediger en gebruiksvriendelijker.

Pathfinder is een geweldige plek om je TTRPG liefde de starten. Maar Dungeons & Dragons is nog steeds relevant en niet voor niets de grootste TTRPG. Dus ik zeg, waarom niet beide? Beide spellen hebben inmiddels een verschillende regelset waardoor er genoeg variatie is om van beide te houden. Heb je deze doos aangeschaft en wil je nou meer van Pathfinder? Dan zit er in de doos een blad waarop staat wat je verder nog kan doen en aanschaffen om verder te gaan.

Pathfinder 2nd edition Beginner Box: wat zit er in? – FantasyWereld (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated:

Views: 6156

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.